Doğal Güzellikler 21 Şubat 2023, 17:18
Doğal Güzellikler ve Mesire Yerleri
Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan turizm kenti... Kayısı, tekstil ağırlıklı sanayisi, dinamik ekonomisi, 800 bini aşan nüfusu, Türkiye'nin dört bir yanına açılan yolları, tarihi ve kültürel değerleriyle Malatya Doğu Anadolu'nun turizmde söz sahibi illerinden birisi olmak istiyor. Pütürge İlçesi Tepehan beldesi üzerinden ulaşılan Nemrut ile Eskimalatya ve Aslantepe ve Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler kültür turizminin, zenginlikleri olarak dikkat çekerken; Sultansuyu, Karakaya Barajı ve Levent Vadisi doğa turizmi kapsamında Malatya'nın keşfedilmeyi bekleyen değerleridir.
Malatya'nın, Anadolu ile Mezopotamya arasında geçit veren yol güzergâhında olması, tarihin ilk çağlarından bu yana çeşitli medeniyetlerin, il ve çevresinde yaşamasına sebep olmuştur. Hitit, Asur, Med, Pers, Roma, Arap ve Bizans uygarlıkları Malatya'dan gelip geçmiş, son olarak Türkler bu bereketli topraklar üzerinde yerleşip, hüküm sürmeye başlamıştır.
Torosların devamı olan Beydağlarının çevrelediği Malatya'yı kıvrımlarla bölen akarsular ve dağ eteklerinden çıkan kaynak sularının bolluğu, yörede meyva bahçelerinin ve ova içerisinde yeşil bir örtünün yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Malatya'da, turunçgiller ve muz gibi az sayıda meyvenin dışında, hemen hemen bütün meyveler yetişmektedir. Dünyaca ünlü kaysısından kirazına, elmasından armuduna kadar her meyveyi yetiştirmek ve taze taze bulup yemek mümkündür.
Orduzu Pınarbaşı
Orduzu Pınarbaşı, Malatya merkezinde adı en çok bilinen mesire yeridir. Malatya-Elazığ karayolu üzerinde, merkeze 5 km. mesafede Bahçebaşı (Orduzu) semtinde kaynak sularının önüne set çekilerek bir gölet oluşturulmuştur. Yamaçları çam ağaçlarıyla çevrili olan bu yer yaz aylarında şehir halkının dinlenme yeridir. Yazın sıcak günleri Malatyalılar ve zaman zaman dışarıdan gelenler Pınarbaşı'na akın eder ve göl kenarında piknik yapıp dinlenirler.
Göletin olduğu bölgeye Mişmiş Park yapılmıştır. Mişmiş, yöresel dilde kayısı anlamına gelmektedir. Temmuz ayında düzenlenen Kayısı Festivalinin önemli etkinlikleri ve yılın muhtelif zamanlarında çeşitli fuarlar burada düzenlenir.
Orduzu Pınarbaşı’nın sakinliği ve güzelliği dikkate alınarak 1987 yılında o dönem Türkiye’nin en kapsamlı kulüp tesislerinden biri, Malatyaspor Tesisleri, gölet kıyısına yaptırılmıştır. Tesislerin bitişiğinde halka açık bir açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Tesisler bünyesinde yer alan çim sahalar antrenman sahası ve amatör maçlarda kullanılır.
Orduzu Pınarbaşı’na şehir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşılmaktadır.
Horata
İl merkezine 5 km. mesafedeki Konak Kasabası'nda, Beydağ’ının eteklerinde çıkan Horata suyunun çevresinde bir mesire yeridir. Yaz aylarında kent merkezinden Horata'ya akın eden Malatya halkı, durgun, temiz ve soğuk suların yanında dinlenme fırsatı bulmaktadır.
Gündüzbey
Malatya'ya 8 km. uzaklıktaki Yeşilyurt İlçesi'nin kasabası olan Gündüzbey, Derme Deresi'nin kaynak yeridir. Yeşile bezeli doğal güzellik, suyun bolluğu ve kasabanın sakinliği halkın ilgisini çeker ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrar. Kasaba içindeki ve yakınındaki parkların yanı sıra, Kapılık adıyla bilinen mevki görülmeye ve dinlenmeye değer yerler arasındadır.
İnek Pınarı
Yeşilyurt İlçesindeki İnek Çayı'nin kaynağındadır. İlçeye 5 km. mesafede, Kadir Uşağı köyüne giden yol üzerindeki, Atmalı mevkiindedir. Doğal güzelliği, sakinliği ve yöredeki meyve bahçelerinin bolluğu, İnek Pınarı'nı görülmeye değer kılar. İnek Pınarı, yaz aylarında ilçedeki vazgeçilmez piknik yerlerinden biridir.
Sürgü Takas
Doğanşehir İlçesi' nin, Sürgü Kasabası'nda kaynak sularının çıktığı Sürgü Vadisinde yer alır. Malatya'ya 70 km. mesafededir. Asfalt yol ile ulaşılan mesire yeri bol, temiz ve soğuk sulu Takaz kaynağının oluşturduğu doğal bir akvaryum görünümünde olup, alabalık üretme tesisleri de bulunmaktadır.
Sürgü Takaz, halkın, piknik için ilgisini çekerken, yöreyi ziyaret edenler, lezzetli alabalıkların tadına bakmaktan geri kalmazlar.
Somuncu Baba ve Çevresi
Darende ilçesi, eski Darende mevkiinde yer alan Somuncu Baba Camii önünde bulunan balıklı havuzu, balıkların çıktığı kuyu ile, caminin hemen yanında akan Tohma suyunun geçtiği vadi ve Tohma kenarındaki Kudret hamamı görülmeye değer yerlerdir.
Günpınar Vadisi ve Şelalesi
Darende İlçesi Günpınar Köyünde Bulunan Günpınar Vadisi; Günpınar Şelalesinin Kaynağı ile Şelale arasında yer alır. 2 km uzunluğundaki vadide birçok mini şelale mini gölet ve mağaralar ile bir kanyon yer alır. Günpınar vadisi bir güzellikler beldesidir. Doğa yürüyüşü fotoğraf çekmeye uygun orta zorlukta bir parkurdur. Darende'de doğa yürüyüşü için Başka güzergâhlarda vardır. Günpınar vadisini gezmek için araçla kaynağın yakınına suyun gözüne gidilip dönüş vadi içinden yürüyerek yapılabileceği gibi Şelale civarındaki kayalılardan tırmanılarak da vadiye gidilebilir. Gezi süresi yaklaşık 4 saattir.
Ülkemizin Birkaç Tabii şelalesinden birisi olan Günpınar şelalesi Darende ilçe merkezine 8 km, Malatya - Kayseri D-300 Karayoluna 5 km mesafededir. Darende'yi Kayseri yönünde 3 km geçince sola dönen asfalt yol sizi doğruca Günpınar Köyünden geçirerek Şelaleye ulaştırır. Metrelerce yükseklikten 3 boğum halinde dökülen suların oluşturduğu Günpınar şelalesi eşsiz manzarası, buz gibi kaynak suları, serin havası ve çevresine yaydığı negatif iyon ile ziyaretçilerine sağlık ve güzellikler sunar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Darende Kaymakamlığınca çevre düzenlenmesi çalışmaları başlatılan Günpınar şelalesinde gezebilir, piknik yapabilir, fotoğraf çekebilir ve şelalenin hemen yanında yer alan tesislerde yemek yiyebilirsiniz.